LDP SK KANDIS

CAKNA. CERIA. CEMERLANG

Tajuk : Penggunaan MS Word dan MS Excel di dalam P&P.

Tarikh : 23 Mei 2009
Tempat: Makmal Komputer SK Kandis.

Assalamualaikum.

Rasional kursus ini diadakan bagi menambahkan pengetahuan semua guru SK Kandis di dalam penggunaan program MS Word dan MS Excel. Ramai guru masih belum menguasai kedua-dua program ini pada tahap yang baik dan sebahagiannya sudah menguasai dengan baik jadi pendedahan ini diharapkan dapat merapatkan jurang antara dua kelompok ini. Ia juga diharapkan agar dapat mengurangkan kebergantungan kepada guru-guru lain bagi menyiapkan sesuatu tugasan.
Program MS Word telah dikendalikan oleh En Saupi b Ali. Beliau telah mengajar semua guru bagaimana menggunakan Mail Merge bagi memudahkan guru untuk menyediakan sijil-sijil. Didapati masih ramai guru yang belum menguasai Mail Merge. Walaubagaimana pun, pujian harus diberikan kepada guru yang telah berjaya mencipta sijil dibawah bimbingan beliau.


Bagi slot kedua, semua guru telah diajar bagaimana MS Excel digunakan dalam menyediakan markah di dalam peperiksaan. En Othman b Dollah bertindak sebagai fasilitator dan beliau merupakan seorang guru yang mahir dan telah melanjutkan pelajaran di dalam bidang ICT. Di dapati masih ramai guru yang kabur tentang MS Excel dan ia merupakan program yang menarik.

0 comments:

About this blog

Assalamualaikum dan salam sejahtera.

Saya ingin mengucapkan terima kasih kepada semua pentadbir dan guru SK Kandis yang telah memberi kerjasama dalam melaksanakan kursus LDP pada tahun 2009 ini. Alhamdulillah, kita telah berjaya menjalankan kursus sebanyak 5 kali pada tahun ini. Diharapkan agar semua guru dapat memberi cadangan dan pandangan kursus-kursus yang diperlukan dalam memantapkan lagi profesionalisme kita. Akhir kata kejayaan melaksanakan kursus ini adalah kejayaan kita semua. Sekian, terima kasih.

Penyelaras LDP SK Kandis